فهرست مطالب
عنوان صفحه
فهرست جدولها ج
فهرست شکلها د
فصل 1- انواع تایر و تکنولوژی و سیستم کنترل باد و سنسور فشار 1
1-1- پیشگفتار 1
1-2- نیروهای وارد شده بر تایر خودرو 1
1-3- ساختمان تایر 2
1-3-1- اج تایر 3
1-3-2- لایه های سرپوش: 3
1-3-3- تسمه محافظ: 4
1-3-4- بدنه تایر: 4
1-3-5- زهوار تایر : 4
1-3-6- آستر داخلی تایر : 5
1-4- لایه گذاری تایر 5
1-5- خصوصیات لایه گذاری های مختلف تایرها 6
1-6- مواد ساختمانی تایر 7
1-7- طراحی اج های تایر 8
1-8- مشخصات لاستیک خودرو 10
1-9- تنظیم باد تایر 12
فصل 2- تایر اتومبیل 17
2-1- جدیدترین تکنولوژی تایر اتومبیل 17
2-2- سیستم PAX میشلن با قابلیت حرکت بدون باد 17
2-3- قیمت 24
فصل 3- انواع تایرها 26
3-1- لاستیک های تابستانی : 26
3-2- لاستیک های زمستانی 27
3-3- لاستیک های تمام فصول 29
3-4- لاستیک های نمایشی 30
3-5- لاستیک های کامیون (ماشین های سنگین) 31
فصل 4- تکنولوژی های نوین در ساخت تایر 33
4-1- لاستیک های Run Flat 33
4-2- لاستیک های PAX 35
4-3- لاستیک های Tweel 36
4-4- لاستیک های ( TwinTire) 37
4-5- لاستیک های Self-inflating 38
4-6- لاستیک های Q-TIRE 40
4-7- بررسی سیستم نشانگر فشار تایر در خودروی فیتون 42
4-7-1- عملکرد سیستم نشان دهنده فشار تایر در خودروی فیتون 43
4-7-2- سنسورهای فشار تایر در خودروی فیتون 44
4-7-3- موج گیرهای چک کردن فشارتایر در خودروی فیتون 46
4-7-4- عملکرد سیستم نشانگر فشار تایر در خودروی فیتون 47
4-7-5- کنترل کننده 48
4-8- پایش فشار باد تایر (tire pressure monitoring ) (tpm) 49
4-9- انواع سیستم هشدار دهنده فشار باد تایر : 52
4-10- مزایای سیستم پایش مستقیم فشار باد تایر : 55
4-11- سیستم نشانگر فشار تایر نوع ترکیبی (هیبرید) 56
فصل 5- کاربرد فناوری نانو در لاستیک خودرو 58
5-1- مقدمه 58
5-2- نانوذرات در لاستیک 58
5-3- نانوذرات اکسید روی 61
5-4- نانوالماس 62
5-5- نانوالماس در لاستیک 65
5-6- نانوکامپوزیت های سیلیکاتی 66
5-7- نانورس 66
5-8- کاربرد نانو در لاستیک 68
5-9- دوده 68
5-10- نانو لوله کربنی 68
5-11- نانوکربنات کلسیم 69
5-12- لاستیک سبز 72
5-13- ویژگی های محصولات نانو ساختار در لاستیک سبز 75
5-14- جمع بندی 79
فصل 6- تکنولوژی لاستیک ها و تایرهای ضد پنچری 82
6-1- پیشگفتار 82
6-2- Run Flat: 82
فهرست مراجع 89
در کنار تلاش هایی که برای افزایش کارایی، چسبندگی، دوام و قابلیت تایرها صورت می گیرد، یکی از فناوری هایی که در مورد تایر توسط تولیدکنندگان به شدت دنبال می شود مقابله با پنچری است. کارهای صورت گرفته در این زمینه این نوید رامیدهد که در آینده مشکل پنچر شدن لاستیک به خاطره ها بپیوندد.
این تکنولوژیها به طور کلی به دو دسته قسمت می شوند: دسته اول تایرهایی هستند که با برخورداری از دیواره های تقویت شده می توانند در صورت پنچری همچنان به حرکت خود ادامه دهند. به این نوع تایرها پنچررو (Run Flat) می گویند. دسته دوم تایرها، موسوم به Self Inflating، لاستیک هایی هستند که با برخورداری از سیستم های نصب شده قادر هستند باد تایر را در صورت کم شدن تنظیم کنند.
4-1- لاستیک های Run Flat
شکل 4 1:تایر Run Flat
بزرگترین کاری که در این زمینه صورت گرفته در اصل یک بازگشت به گذشته بوده است. تایرهای اولیه یک پوشش لاستیکی توپر بودند که دور چرخ را می گرفته اند. این موجب سختی سواری میشد اما در مقابل مقاومت کاملی در برابر پنچری داشت و در شرایط سخت راه ها دوام خوبی داشت. تایرهای جدید بسیار پیچیده تر ازگذشته هستند اما از همان اصل استفاده می کنند، اینکه تایر بدون هوا بتواند حرکت کند. یک روش تقویت دیواره هاست که موجب می شود تا در صورت خالی شدن باد تایر، وزن ماشین توسط دیواره ها تحمل شود. البته این قابلیت به این معنی نیست که راننده می تواند به طور مستمر از لاستیک پنچر شده استفاده کند زیرا این لاستیک ها در شرایط پنچری تنها می توانند در حدود 80 کیلومتر و با حداکثر سرعت 85 کیلومتر بر ساعت رانده شوند، یعنی به میزانی که راننده بتواند خود را به نزدیک ترین تعمیرگاه برساند. از لاستیک های ساخته شده در این زمینه می توان به تایر رادیال پنچررو گودیر (Run-flat Radials) و تایر فشار صفر میشلن(Zero Pressure) اشاره کرد.
قابلیت دیگر این لاستیک ها نیز در ایجاد امنیت هنگام پنچر شدن می باشد. لاستیک های معمولی بعد از پنچر شدن، بین رینگ و زمین تحت فشار زیاد پاره می شوند که موجب می شود تا کنترل ماشین از دست برود اما در تایرهای پنچررو، در هنگام خالی شدن باد فاصله بین لاستیک و رینگ حفظ می شود و ماشین در کنترل راننده باقی می ماند.
یکی از محدودیت های این نوع تایرها در این است که طول دیواره آنها باید کوتاه باشد بنابراین این نوع از لاستیک ها را در بیشتر ماشین های اسپرت (که تایرهای کوتاه دیواره دارند) می توان دید.
4-2- لاستیک های PAX
شکل 4 2: تایر PAX
یکی از فناوریهایی که در این زمینه توسط کمپانی میشلن ارائه شده است سیستم PAX می باشد. در این نوع تایرها دیگر دیواره های تقویت شده وجود ندارند بلکه به جای آن از یک حلقه تقویتی داخلی استفاده شده است. هنگامی که باد تایر خالی می شود، این حلقه داخلی که به رینگ متصل است وزن ماشین را تحمل میکند. این سیستم برتری های زیادی بر تایرهای پنچررو معمولی دارد. اول اینکه در این سیستم اتصال لاستیک به رینگ طوری طراحی شده است که حتی در حالت بدون باد نیز تایر کاملا به چرخ قفل میشود. از طرف دیگر از آنجاییکه فشار روی دیواره ها نیست، لاستیک می تواند دیواره بلند باشد و این موجب می شود تا این سیستم برای ماشین های سواری و SUV نیز مناسب باشد. برخلاف تایرهای پنچررو معمولی که عموما بعد از پنچری قابلیت ترمیم ندارند و به اجبار باید تعویض شوند ، لاستیک های PAX در صورتی که قطر سوراخ ایجاد شده کمتر از 6 میلیمتر باشد، قابلیت تعمیر دارند.
4-3- لاستیک های Tweel
این سیستم که در سال 2005 توسط میشلن عرضه شد راه حل دیگری برای مشکل پنچری ارائه میدهد و آن استفاده از تایری است که اصلا به باد نیاز نداشته باشد و واضح می باشد که تایر بدون باد هیچگاه پنچر نخواهد شد. در این لاستیکها وزن ماشین توسط پره هایی انعطاف پذیر و در عین حال مستحکم تحمل میشود. مشکلاتی از جمله هزینه تولید و نیز لرزش و سفتی بیش از اندازه هنوز مانع تولید انبوه این نوع تایرها شده اند اما در کنار این مشکلات، این تایرها برتریهایفراوانی نیز دارند. یکی اینکه تعداد اجزای آنها بسیار کمتر از لاستیک های معمولی است همچنین دیگر نیاز به استفاده از نمایشگرها و سنسورهای فشار باد تایر و هچنین لاستیک زاپاس در اتومبیل نیست، از آنجا که پره ها مقاومت زیادی در مقابل نیروی وارده از پهلو دارند، این لاستیک ها قابلیت دورگیری بهتری نسبت به لاستیک های معمولی خواهند داشت.
4-4- لاستیک های ( TwinTire)
شکل 4 3: TwinTire
از آنجایی که بیشتر پنچری ها توسط نفوذ یک جسم در لاستیک صورت میگیرد، بنابراین ایده استفاده از دو تایر مجزا برای هر چرخ می تواند در بسیار مواقع از پنچری کامل جلوگیری کند. در این سامانه رینگ هر چرخ به صورت دو رینگ به هم چسبیده است و که برای هر کدام یک تایر جدا تعبیه شده است. ایده اولیه استفاده از لاستیک دوبل، در ماشین های مسابقه ای بوده است که به آنها اجازه می داده تا در یک چرخ دو فشار باد مختلف داشته باشند اما از آنجاییکه با پنچر شدن یکی از آنها ماشین می تواند همچنان به راه خود ادامه دهد، این تایرها به عنوان لاستیکهای پنچررو در ماشین های خیابانی نیز به کار گرفته شدند.
4-5- لاستیک های Self-inflating
شکل 4 4: تایر Self-inflating
این فناوری بیشتر مربوط به تجهیزات کمکی است که به چرخ و لاستیک اضافه می شود و قابلیت های لاستیک های پنچررو را ندارد. هدف از طراحی این سیستم بهینه سازی حرکت و امنیت خودرو با بازبینی پیوسته فشار لاستیک ها و نگه داشتن آن در بهترین حالت بوده و به این معنا نیست که می تواند ماشین را با تایری که دیگر باد را در خود نگه نمی دارد حرکت دهد. ای سامانه بیشتر برای نشتی های کم لاستیک و یا پنچری های جزئی مناسب است. قابلیت این سیستم در نگهداری فشار لاستیک در حالت بهینه تنها برای لاستیک های پنچر نیست و در کل استفاده اصلی آن برای لاستیک های سالم می باشد زیرا جلوگیری از کم باد و پرباد شدن لاستیک موجب امنیت بیشتر رانندگی، عمر بیشتر لاستیک ها، مصرف کمتر سوخت و نیز افزایش قابلیت های خودرو در شرایط و مسیرهای گوناگون می شود.
سیستم Self-inflating سه وظیفه مهم را به عهده دارد: