لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه21
فهرست مطالب
تعریف اخلاق
حقوق مسلمانى
1 - شناخت و مراعات حقوق دیگران
پـوشـانـدن عـیـوب مـسـلمـانـان جـهـت حـفـظ آبـروى آنـان . بـه تـعـبـیـر رسـول خـدا (صـلى الله عـلیه و آله و سلم ): هر کس عیب پوش مسلمانى باشد، خداوند هم عیب او را در دنیا و آخرت مى پوشاند.
13 - پرهیز از حضور در جاهایى که سوءظن مسلمانان را بر مى انگیزد. پرهیز از مواضع تهمت یک تکلیف است و چون ناپرهیزى از حضور در جاهایى که بدگمانى دیگران را سبب مـى شـود، مـوجـب بـه گـنـاه افـتـادن آنـان مـى شـود، پـس در مـقـابـل مـؤ منان وظیفه داریم که از این گونه حضورهاى شائبه دار و سوءظن آور و مساءله ساز بپرهیزیم تا موجب به گناه افتادن دیگران نشویم .
14 - رفـع نـیـاز مـؤ مـنان و تلاش در راه قضاء حاجت او و برطرف کردن مشکلاتش ، یکى دیـگر از حقوق مسلمانى است و در روایات ، ثوابى بیش از نماز و روزه و حج و طواف بر آن بـر شـمـرده شده است . بهره گیرى از مال و قدرت و آبرو و وجهه خویش ، باى یارى یـک مـسـلمـان و بـرطـرف کـردن رنـج و مـشـکـل و گرفتارى او از عظیم ترین تکالیف ما در برابر برادران دینى است .
تا توانى به جهان خدمت محتاجان کن
به دمى یا درمى یا قلمى یا قدمى
15 - حـفـظ عرض و آبروى مسلمان در غیاب او و اگر کسى به یک مسلمان تهمتى زد، دفاع از او واجـب اسـت و اگـر بـتواند دفاع کند و تهمت را دفع کند ولى کوتاهى و سستى کند، بـه مـقتضاى روایات ، در گناه تهمت زنندگان شریک است . کسى نزد پیامبر اکرم (صلى الله عـلیـه و آله و سـلم ) از مـسـلمـانـى بـدگـویـى کـرد و بـه آبـروى او مـعـتـرض شد. رسـول خـدا آن سـخـن را رد کـرد و از او دفـاع نـمود، سپس فرمود: هر کس از آبرو و حیثیت برادر دینى اش دفاع کند، این دفاع در قیامت حجابى از آتش مى شود و او را حفظ مى کند: من رد عن عرض اخیه کان له حجابا من النار(7).
16 - سـلام و مـصافحه و معانقه . در روایات بى شمارى است که مسلمان وقتى به مسلمان دیـگـر مـى رسـد، سـلام دهـد، دسـت بـدهـد و مصافحه و معانقه کند، اگر او عطسه کرد، در پاسخ عطسه اش دعا کند و از خداوند براى او رحمت بطلبد.
17 - عیادت ، دیدار، تشییع جنازه ، زیارت قبور، تسلیت و تعزیت به خانواده ، دعا پس از فـوت و... ایـنها از جمله حقوقى است که بر عهده مسلمان است . اگر برادر دینى اش بیمار شـد، بـه عـیـادت او بـرود. اگـر از سفر آمد یا از حج برگشت ، او را زیارت کند، یا کلا مسئله دید و بازدید و رفت و آمد با برادر دینى . و اگر از دنیا رفت ، در تشییع جنازه اش شرکت کند و براى تسلیت گویى به بستگان و فرزندان او، به خانه اش سرکشى کند، سـر قبر او حاضر شود، دعا و فاتحه بخواند، پس از فوت ، کارهاى صالح و شایسته به نیت و نیابت از برادر دینى انجام دهد و ثوابش را هدیه به روح او کند.