پروژه: مجموعه بازار وکیل؛ پیشینه و کارکرد

پروژه: مجموعه بازار وکیل؛ پیشینه و کارکرد

 

مجموعه بازار وکیل؛ پیشینه و کارکرد

126 صفحه

چکیده:

بازار وکیل شهر شیراز، از مشهورترین بازارهای سنتی و تاریخی ایران است. امروزه در مرکز شهر شیراز (شرق میدان شهدا) واقع شده ‌است. بازار وکیل از محدوده دروازه اصفهان تا مدخل بازارهای قدیم (بازار حاجی و اردو بازار امتداد دارد. این بازار مشتمل بر حجره‌هائی با سکوی پهن در طرفین و هفتاد و چهار دهانه طاقهای بلند و خوش تناسب ‌است و چهار سوق بلندی در میان آن قرار دارد که بازارهای فرعی و غربی و شرقی آنرا ارتباط می­ دهد. در شمال شرقی بازار وکیل چندین کاروانسرای قدیمی به نام ­های روغنی، گمرک و احمدی بنا شده است.

مجموعه بازار وکیل به عنوان مرکزیت اقتصادی - فرهنگی بافت قدیم شیراز، اهمیت ویژه ­ای در بازشناسی حیات اجتماعی طی سده ­های گذشته شیراز داشته است. این پژوهش با نگرشی تاریخی بازار وکیل را طی سه دوره صفویه، زندیه و قاجار مورد ارزیابی قرار داده است. موقعیت و کارکرد اقتصادی، دینی - فرهنگی، آموزشی و اجتماعی بازار، در زمان­ های تاریخی مذکور با دگرگونی ­هایی مواجه بوده است؛ بدین ترتیب که اوج جایگاه آن در دوره زندیه و افول آن طی نیم قرن گذشته بوده است.

مهمترین کارکرد بازار وکیل، به عنوان ساختاری متشکل از راسته اصلی در دو محور ارتباطی شمال و جنوب شهر شیراز قرار داشته و دو دروازه مهم اصفهان و کازرون را به هم مرتبط می­ ساخته است، که سایر کارکردهای سیاسی اجتماعی و اقتصادی را  تحت پوشش خود قرار داد. طی نیم قرن گذشته و با از دست دادن کارکرد تجاری سایر کارکردهای اجتماعی - مذهبی بازار نیز رو به افول رفت. این پژوهش به بررسی چنین روندی و فراز و فرود آن از دوران زندیه تا به امروز پرداخته است.

کلید واژه ها: بازار وکیل، بناهای کریم خان زند، شیراز، بازار



خرید و دانلود پروژه: مجموعه بازار وکیل؛ پیشینه و کارکرد


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.