چکیده
ارزیابی کیفیت محصولات کشاورزی، از فعالیتهای تاثیرگذار در عرصه تجارت، اقتصاد و سلامت جوامعع میباشعد. در
همین راستا نیاز به روشهای نوین در اندازهگیری کیفیت، روز بعه روز بیشعتر میشعود. از میعان ایعن روشهعا، آزمونهعای
غیرمخرب بیشتر مد نظر است. این مطالعه به امکانسنجی پیشبینی میزان سفتی میوه هلو به صورت غیرمخرب با اسعتفاده از
روش تصویربرداری بر پایه نور لیزر که روشی نعوین جهعت بررسعی و پیشبینعی برخعی شعاخ های کیفعی محصعولات
کشاورزی میباشد، پرداخته است. بدین منظور، سامانهای جهت اخذ تصاویر پسپراکنش شامل یک دوربین تصویربرداری و
یک دیود لیزری با طول موج 650 نانومتر، پیادهسازی گردید. پس از اخذ تصاویر نمونهها، به منظعور ارزیعابی عملکعرد ایعن
سامانه در پیشبینی میزان سفتی میوه هلو، از روش پردازش تصویر جهت استخراج اطلاععات لاز بعرای سعاخت معدلهای
کالیبراسیون، استفاده گردید. مدلهای کالیبراسیون با روشهای رگرسیون غیرخطی و شبکههای عصبی مصعنوعی بعر اسعا
تحلیلهای مبتنی بر شدت و بافت ساخته شدند. با ارزیابی مدلها، بهترین نتعای بعرای روش رگرسعیون غیرخطعی بدسعت
آمدند. در نهایت با ترکیب ویژگیهای شدت و بافت و مدلسازی به روش رگرسعیون غیرخطعی یعریب همبسعتگی 89 / 0
برای پیشبینی سفتی میوه هلو بدست آمد.