تعداد صفحات : 107 صفحه -
قالب بندی : word
چکیده
درآمد مالیاتی نقش بسزایی در تأمین هزینه های دولت دارد و این امکان را فراهم می کند تا دولت در راستای شکوفایی ، رشد و رونق اقتصادی ، سرمایه گذاری کند. اما تحقق این هدف، با وجود فرا مالیاتی باعث اختلال می شود فرار مالیاتی را می توان یکی از مظاهر فساد اقتصادی شمرد. واضح است فرار مالیاتی در مبلغ کلان و سنگین و نه مبلغ ناچیز مالیاتی صورت می گیرد. این استدلال نیز درست است که بیشتر افراد فرار از مالیات بر ثروت و مالیات دارایی دارند و معمولاً به منظور مصرف بیشتر ، فرار مالیات صورت نمی گیرد، چون افراد ترجیح می دهند مبلغ فرار از مالیات را پس انداز ، و در چشم انداز بلند مدت استفاده کنند.
تاثیر فرار مالیاتی را از دو طریق می توان مورد مطالعه قرار داد. اول اینکه فرار از مالیات به دلیل عدم تحقق درآمد دولت، موجب کاهش سرمایه گذاری دولتی می شود .بنابراین می تواند اثر منفی بر رشد اقتصادی داشته باشد. از طرف دیگر به دلیل افزایش پس انداز های خصوصی افراد،می تواند محرکی برای سرمایه گذاری خصوصی بوده و تاثیر مثبتی بر رشد اقتصادی داشته باشد.
فرار مالیاتی آثار سوء بسیاری بر اقتصاد دارد. فرار مالیاتی باعث تأمین نشدن درآمد های مورد نیاز دولت برای هزینه های اجتماعی می شود. در نتیجه خدمات اجتماعی در حد مطلوب و با کیفیت از سوی دولت ارائه نمی شود. همچنین فرار مالیاتی سبب می شود درآمد ها در سطح جامعه به نحو مناسب توزیع نشده و انباشت سرمایه در دست گروه خاص ، نه فقط زمینه تقویت قدرت این گروه را فراهم می آورد بلکه شکاف طبقاتی موجب افزایش تنش های سیاسی و اجتماعی در جامعه می شود.در نهایت امنیت اقتصادی مورد نیاز برای گسترش فعالیتهای اقتصادی و سرمایه گذاری را دچار اختلال می کند. چنین پدیده ای در میان مدت و دراز مدت سبب می شود تا رشد اقتصادی دچار مشکل شود.
ساختار مالیاتی کشور: بیشتر کارشناسان اقتصادی برای ریشه یابی علل فرار مالیاتی ،این علت را به دو دسته درون سازمانی و برون سازمانی تقسیم می کنند که سهم هر دسته از این عوامل به تناسب فرهنگ اقتصادی و اجتماعی هر کشور متفاوت است در دسته عوامل درون سازمانی شاید به تحلیل ساختار نظام مالیاتی ایران بتوان بخشی از دلایل فرار مالیاتی در کشور را روشن کند.