56 اسلاید
فیروزه چیست؟
فیروزه (Turquoise) یک آلومینو فسفات آبدار مس با فرمول CuAl6(PO4)4(OH)8.5H2O است. نام تورکویز (Turquoise) که به معنای سنگ ترکی است، از این جهت بر روی این کانی ارزشمند ایرانی نهاده شد که در زمانهای باستان بهمنظور صادرات فیروزه به سایر کشورهای دور و نزدیک، پس از استخراج رگههای این سنگ از معادن برای تراش آن را ابتدا به کشور عثمانی (ترکیه حاضر) فرستاده و سپس قسمت عمده آن از طریق جاده ابریشم به کشورهای مختلف صادر میشد. از این رو اروپاییان که برای نخستین بار این سنگ را در عثمانی مشاهده کردند، نام آن را سنگ ترکی نهادند.
شناسنامه معدن
الف-نام ماده معدنی :
فیروزه
ب-نام معدن :
معدن فیروزه نیشابور
ج-شماره و تاریخ پروانه بهره برداری :
100146/4 مورخ 17/1/82
د-نام بهره بردار :
شرکت تعاونی توسعه روستایی معدن فیروزه نیشابور
ه- موقعیت جغرافیایی منطقه و محدوده اکتشافی :
استان خراسان رضوی شهرستان نیشابور - بخش تحت جلگه – در 53 کیلومتری شمال غرب شهرستان نیشابور واقع شده است .
برای دسترسی به معدن 36 کیلومتر راه آن آسفالت درجه2 بوده وبقیه راه خاکی می باشد که به تازگی برای آسفالت آن اقداماتی در حال انجام است .
محدوده معدن چند ضلعی به مساحت تقریبی 40 کیلومتر و به مختصات زیر مشخص می گردد.
الف : طول 50 19 58 عرض 50 31 36
ب : طول 55 23 58 عرض 50 31 36
ج : طول 20 27 58 عرض 25 28 36
د : طول 55 22 58 عرض 25 28 36
و-میزان ذخیره معدن و ظرفِت تولید اسمی سالیانه پروانه بهره برداری
وجود ذخایر بسیار غنی در اعماق بیشتر اثبات گردیده است و ظرفیت تولید اسمی طبق پروانه 15000 کیلوگرم می باشد.
با توجه به کارایی بالای کارشناسان خبره سازمان محترم صنایع و معادن ولی به استناد پیچیدگی فراوان کمپلکس تشکیل فیروزه و همچنین گسلهای فراوان منطقه نمی توان به درستی حجم ذخایر موجود را تخمین زد اما وجود این ذخایر با شواهد فراوان اثبات شده است با توجه به قیمت فعلی فیروزه در بازار که بین 25 تا 32 هزار تومان برای هر کیلو گرم می باشد در صورتی که تولید به حد پروانه بهره برداری برسد معدن از حالت ضرر ده بیرون آمده و می تواند سود آور گردد.
در جهان امروز ذخایر معدنی یکی از پشتوانه های مهم برای حفظ استقلال اقتصادی کشورها محسوب می گردد و کشور عزیز ما ایران از لحاظ داشتن ذخایر معدنی در جهان از مرتبه بسیار بالایی برخوردار است.
گر چه معدن فیروزه به جهت میزان استخراج به نسبت بسیاری از معادن کشور رقم چشمگیری را نشان نمی دهد لکن باید توجه داشت سابقه فعالیت معدن فیروزه به زمان شداد برگشت نموده و این ماده معدنی نه تنها در ایران بلکه در تمام دنیا شهرت داشته و اصولا استخراج سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی را در هیچگونه از معادن دنیا به جهت میزان استخراج با سایر معادن مقایسه نمی تمایند.
بلکه از موارد بسیار مهم این معدن ایجاد اشتغال و ارزش افزوده آن بخصوص در مرحله تراش فیروزه می باشد که جمع نسبتا بزرگ خاندان فیروزه تراشان کشور را مشغول می نماید .و اصولا سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی هر چه مراحل فراوری آن بیشتر انجام گیرد علاوه بر اشتغال بیشتر به ارزش افزوده نیز دست خواهیم یافت.
2-مشخصات فیروزه
نام : تور کواز. فیروزه (Turquoise )
سیستم تبلور : تریگونال
جرم حجمی :8/2 تا6/2
سختی :5/5 تا6
رنگ : آبی ، آبی مایل به سبز ، سبز
جلا : واکسی
طرز شناخت : به سادگی توسط رنگ آبی ،وسختی و وزن مخصوص خود شناخته می شود.
سنگهای میزبان: تراکیت ، مگنیتیت ، آلونیت
کاربرد : به عنوان یک سنگ با ارزش و جواهر نیمه قیمتی به کار می رود .
فورمول شیمیایی آن : CuAl6(PO4(OH)2)4.4H2O